..a gombfoci, ahogy én gondolom..

2020. október 09. 08:27 - sajátomblog

..1968..

..egy érdekes levezetést olvastam annak az évnek bajnoki zárásáról, ahol a Dózsa ugyan 102 gólt vágott egy szezonban, de a Fradi lett a bajnok..:

HOGYAN BUNDÁZTA MEG A FERENCVÁROS ÉS A VASAS AZ 1968-AS BAJNOKSÁGOT, ELVÉVE AZ ARANYAT A 102 GÓLT SZERZŐ ÚJPESTI DÓZSÁTÓL?

Vörös Csaba oknyomozó írása a FourFourTwo-ban az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának dokumentumai alapján:

Hónapokig elhúzódó botrány alakult ki az „1968. november 30-án lejátszott Ferencváros–Vasas rangadó (2:1) után. Az egész abból adódott, hogy „a Vasas ifjúsági válogatott játékosa, Radics János igen ittas állapotban kijelentette: „nagy balhé van, hogy mi a Flóriéktól felvettünk 29 ezret a Vasas-FTC meccsen”.
Az üzlet Radics szerint bizonyíthatóan megköttetett, hiszen „a mérkőzésen a helyzeteket a Vasas játékosok nem értékesítették, és egy potya góllal kaptak ki”. Radics bizonyára nem a sporterkölcs megsértése miatt kesergett, hanem mert „a fent megjelölt összegből semmit nem kapott”.
A fiatal játékos bizonyosra vette, hogy jelentős gondok lesznek a történtekből, hiszen szerinte „a Belügyminisztérium vizsgálja az ügyet és a Mészöly és a Flóri bajban van”. Állítólag a hatóság megjelent a Vasasnál, ami miatt kitört a pánik, „és még mi lesz, az csak most fog kiderülni”. Sokáig visszhangoztak ezek a szólamok a mélyben. Ihász Kálmán érdeklődött Novák Dezsőtől, hogy mennyibe került az FTC játékosainak a két pont, és „Novák Ihásznak elmondta, hogy 36 000 Ftot adtak át Mészöly Kálmánnak és Farkas Jánosnak”.
Egyre kellemetlenebbül érezték magukat az érintettek, ezért Ihász és Farkas „elmondották az FTC válogatott játékosainak, hogy a bunda ügyet Mathesz Imre az ezt vizsgáló bizottságnak teljes egészében elmondta”. Amikor a meglepett fradisták érdeklődtek, hogy Mathesz miért tett volna ilyet, Farkasék hozzátették, „mert volt valamilyen valuta ügye és azt mondták neki, ha az igazat megmondja, akkor a valuta ügyét elnézik”. Mathesz állítólag a kihallgatóinak azt sugallta, hogy „a Bp. Vasas két játékosa – Mészöly és Farkas – az FTC-től kapott teljes összeget nem osztották szét a többi Vasas játékosnak”.

Erre erősített rá Novák Dezső is, akinek egyenesen olyan megérzése volt, „hogy valaki, illetve valakik a pénzből eltettek és nem a teljes összeget osztották szét”.
Mindezzel kapcsolatban értekezletet hívtak össze az Üllői úton, ennek eredményéről Kalmár István ügyvezető elnök és a sporthivatal „egyik elnökhelyettese” is elmondta a véleményét. Itt rögzítették, hogy az „FTC-t 3 esetben tudnák felelősségre vonni, mert mind a 3 eset bizonyítva van”, valamint a sporthivatal képviselője leszögezte, hogy „még nem tudja mi lesz, de tény, hogy minden szál ide vezet”. A retorzió mértékéről szólva úgy fogalmazott, hogy igen kemény büntetésre számíthatnak azok, akik a jövőben is bundázni próbálnak. „Örökre eltiltanak minden sportvezetőt és játékost.” A sporthivatal részéről ezen a tanácskozáson az ítélet is megszületett, hiszen elhangzott az is, hogy „kár az FTC-nek mosni magát, mert a Központi Párt Bizottságon igen nagy anyag van, illetve bizonyíték”. Ekkor átvette a szót Kalmár István, aki világossá tette, „hogy a pénzügyi dolgokat is vizsgálják”, aminek hatására „az egyesület elnökhelyettese és főkönyvelője e hírt igen csöndben fogadta”. Kalmár a végszavában leszögezte; „a Pártbizottságra bemegy és megérdeklődi, hogy mi a helyzet”. Azért érezte ennek szükségességét, mert olyasmit rebesgettek, hogy „visszavonják az FTC-től a bajnokságot, de ezt egyéb okok miatt nem tették”.

A jelentések feldolgozása után a III/III véleménye a bundázásról egyértelmű volt. „Az 1968-as NB I-es labdarúgó bajnokságot a Ferencvárosi TC csapata nyerte úgy, hogy megvesztegette egyrészt a Bp. Vasas csapatát”.
Erre bizonyítékot is találtak, mert a Ferencváros egyetlen pont előnnyel végzett az Újpest előtt a tabellán, a Vasas pedig hétpontos hátránnyal lett harmadik a végelszámolásnál.

És akkor egy kis további adalék:
A Fradi - Vasas ellentét (44-ben a Vasas kapta a Kinizsi "büntetőnevet", mire 50-ben a Fradi ugyanazt) akkor ért véget, amikor az MLSZ-bundában a Vasas volt az ítéletvégrehajtó. Az úgy esett, hogy 1967-ben a Fradi lett a bajnok, de a 68-as BEK -be bezavart a politika. Testvéri csapataink elvtársi segítséget nyújtottak Csehszlovákia népének, mire az UEFA büntiből újrasorsolt: előbb játsszanak csak a keletiek a keletiekkel, a nyugatiak a nyugatiakkal, aztán majd összecsaphat a két győztes. "Tiltakozásul" a keleti csapatokat hivatalosan visszaléptették. De nem ám úgy, hogy az MLSZ lépett vissza, hanem a Fradinak kellett ezt így alakítania. Úgy vették rá őket, hogy garantálták: 69-ben mindenképpen ők indulhatnak. Igen ám, de közben Göröcsék váltak a legjobb csapattá. Hogy mégis a Fradi legyen a bajnok, a "szótartó" MLSZ a Vasasra bízta a hentesmunkát, adják oda a meccsüket a Fradinak. A ferencvárosi közönség a pályán történteket észrevette, a többiről nem tudott, ezért a Vasast derék csapattá minősítette át.

dozsa_68.jpg

 

Címkék: infó
komment
..a gombfoci, ahogy én gondolom..
süti beállítások módosítása